google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A fa raklap újrahasznosítása a belsőépítészetben és/vagy a kerti bútorok formájában nagy népszerűségnek örvend az egész földkerekségen. Nem csak azért, mert igazán mókás elfoglaltságnak ígérkezik, de azért is, mert készíthetünk belőle használható kanapét, dohányzóasztalt vagy más egyéb dolgot a kertbe. Ezek mellett az sem elhanyagolható, hogy igen pénztárcabarát, így nem kell sokat költenünk. 

Mutatjuk a 7 kerti dekorációt, melyek raklap felhasználásával készülnek:

 

1. Faldekoráció

Egy raklapból rengeteg módon készíthetünk fali dekorációt. A legtöbb ilyen technika azzal jár, hogy szét kell szednünk darabjaira a raklapot, de ez most nem ilyen. Egészben, festővászonként használjuk fel a felületet.

Faldekoráció - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

Az elkészítés a következő:

1. Lépés: Csiszolás, alapozás

Csiszoljuk le a raklap felületét. Ne várjunk teljesen sima végeredményt, és a későbbiekben is vigyázzunk a szálkákra. Fessük le egy réteg alapozófestékkel.

2. Lépés: Festés

Fessük a fát számunkra megfelelő színekkel, vagy rajzoljunk rá különböző formákat. Ebben a határ a csillagos ég.

3. Lépés: Száradás, utókezelés

Amikor a festék még nem száradt meg teljesen, fogjunk egy papírtörlőt és húzzuk végig a festéken, itt-ott lekapargatva a színréteget. Ezzel a technikával viseltesebbé tudjuk tenni az alkotást rusztikusabb külsőt adva annak (nem kötelező). Lakkozzuk le.

4. Helyezzük fel a falra, vagy ahova szeretnénk. 

Faldekoráció - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

2. Kerítés

A könnyűszerkezetű raklapokat felhasználva remek kerítést építhetünk. Tartóoszlopként fúrjuk a raklapot a falhoz mindkét oldalon. 2-3 raklapot is egymásra tehetünk, attól függően, milyen magas kerítést szeretnénk. Ezután, a már fix raklapokhoz fúrjuk hozzá többi raklapot, addig, amíg el nem értük a megfelelő kerítés hosszúságot. Ha nem fal mellé helyezzük, fogjunk egy fatörzset, ássuk bele a földbe és ahhoz fúrjuk hozzá. Ahhoz, hogy kaput is készítsünk, vegyünk néhány erős csuklópántot és reteszt a kapu belső felére. Extra támogatásért rakjunk néhány fatönköt vagy nehezebb virágcserepet a kerítés köré, hogy strapabíróbb legyen.

Kerítés - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalKerítés - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

3. Bögretartó

Legyen szó egy kerti minibárról (lásd: 4. pont), vagy konyhánk belső dekorálásáról, ez a tartó kiválóan illik mindenhova a megfelelő mintákkal. A hozzávalók a következők:

 • raklap;
 • csavarok és kampók;
 • festék, stencil, festőszivacs (opcionális);
 • csiszolópapír;
 • vízmérték;
 • vonalzó vagy mérőszalag;
 • ceruza;
 • védőszemüveg;
 • körfűrész;
 • elektromos fúró;
 • csavarhúzó.

Legelsőként, kezdjünk pár megjegyzéssel: (1) Érdemes magasnyomású vízsugárral vagy erős fertőtlenítőszerrel átmosni a raklapot- mégiscsak olyan dolgokat aggatunk rá, amiből később inni fogunk. (2) A legfelső deszkára írhatunk, festhetünk feliratot, tekintve, hogy az a léc szélesebb, mint a többi. Ezzel összefoghatjuk és stílusossá tehetjük az összképet. Természetesen, ez teljes mértékben opcionális, a felső lécbe is ugyanúgy fúrhatunk kampókat.

És jöjjön a lényeg: 

A raklapnak a negyede is elég egy ilyen tartó készítéséhez (egy raklapból 4 faldísz is kijön, ha mindenhova szeretnénk hasonlót!).

Fogjuk a vonalzót és a ceruzát, és jelöljük be a pontokat, ahol elvágjuk a fát, majd vegyük a fűrészt (és természetesen a védőszemüveget), és vágjuk el a jelölések mentén a raklapot.

Dörzsöljük át csiszolópapírral a felületet, addig, amíg úgy ítéljük meg, hogy nem megy szálka a kezünkbe, amikor nyúlunk a kávésbögréért.

Ismét vegyük kézbe a ceruzát és a vonalzót, és mérjük rá a kampók helyét a lécere, majd fúrjuk fel azokat. Akasszuk fel a falra, majd díszítsük kedvenc bögréinkkel

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bögretartó - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

4. Kerti minibár

Ehhez az ötlethez tulajdonképpen az eddigi elkészítési módokat kell ötvöznünk. Egy kis fűrészelés itt, egy kis fúrás ott, néhány csavar, egy kevés festék és már kész is. Persze, ihletet mutatunk, hogy miképp is nézhet ki a végeredmény:

Kerti minibár - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalKerti minibár - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalKerti minibár - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalKerti minibár - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

5. Hintaágy

Hintaágy - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

Szükséges anyagok: 

 • raklap;
 • kötél;
 • erős csavarok;
 • matrac, párna.

Hintaágy - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

Csavarozzunk össze annyi raklapot, amennyit szeretnénk hintaágyként használatba venni. Ha csak egyedül élveznénk a kényelmet, 2 darab raklapot, ha másokkal is megosztanánk az élményt, 4 db-ot illesszünk egymáshoz. Kössük szorosan a köteleket a sarkokhoz és akasszuk fel egy stabil fa stabil ágára. Festhetjük, vagy hagyhatjuk natúran, a lényeg, hogy teljesen biztonságos legyen. Készíthetünk egy baldachint is- hasonlóan raklapokból- így a kötél sem lesz útban, miközben bemászunk a hintaágyba relaxálni.

Hintaágy - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

6. Kanapé/Fotel

Akár a kertbe, akár a teraszra, előtérbe, gyerekszobába tesszük, mindenki imádni fogja a raklap-kanapénkat.

Az eddigiekben szinte csak olyan bútorokat mutattunk be, amelyek sok munkát igényelnek, így ezt most leegyszerűsítjük egy kicsit. Természetesen, ha szeretnénk a bennünk lakó ezermestert megdolgoztatni, tekintsük meg ezt a cikket.

Kanapé - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

Egészen egyszerűen rakjunk egymásra raklapokat, a karfákhoz pedig szintén 1-1 raklapot használjunk fel. Ha egy oszlopba három lapot rakunk egymásra, akkor egy sima, egyszemélyes fotel, ha két- három oszlopba rakjuk, egy egész széles kanapét kaphatunk végeredményül.

Fotel - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

 

7. Sarok- ülőgarnitúra

Grillezés, vagy esti borozgatás a teraszon? Ahhoz, hogy egy nagyobb baráti társaságot is leültethessünk, készítsünk ülőgarnitúrát: toljunk össze az előzőekben olvasott karfa nélküli fotelekből párat, ehhez hasonló módon:

Sarok- ülőgarnitúra - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalSarok- ülőgarnitúra - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásávalSarok- ülőgarnitúra - 7 kerti dekoráció raklap felhasználásával

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0