Ma, január 27-én, kezdetét veszi az egyik legnagyobb európai hagyomány, a velencei karnevál! Tegnap már foglalkoztunk magával a karnevállal, ma pedig a velencei maszkok titkainak járunk utána.

A velencei maszkok gyártására a környéken egy egész iparág épül. Velence-szerte találkozhatunk árusokkal (minden második sarkon), akik különböző színű, méretű és formájú maszkokat akarnak nekünk eladni. De vajon mi volt ezelőtt, hogyan alakult ki ez az egész?

A velencei maszkok titkai

A velencei maszkok története

Velence polgárai már a XII. században is magas életszínvonalon éltek és egy ekkora méretű városban, a gazdag lakók nem szerették, ha tudják, ki milyen ügyeletekbe bonyolódik. A másik ok, amiért az álarcokat viselték az az, hogy egyenlővé tették őket az egyszerűbb, hétköznapibb polgárokkal, így lehetőségük volt más szerepeket is kipróbálni. A szegény lehetett egy gazdag, nemesi család sarja, de a nemes is eljátszhatta, hogy egy szegény paraszt. Ahogy az borítékolható volt, felütötte a fejét a kicsapongás, így a katolikus egyház először betiltotta, aztán három napra engedélyezte a maszkok viselését. A fesztivál és az arra épülő maszk-ipar a hetvenes évektől futott fel újra, a dübörgés pedig a mai napig tart.
A maszkok a város és a bujaság védjegyének számítanak és több, állandó figurával, motívumvilággal készülnek. A Commedia dell’arte szereplői egy-egy személytípust hivatottak megjeleníteni.

A velencei maszkok titkai

Bauta

A hagyományos velencei maszk az egész arcot elfedi, jellegzetessége a makacs, erős, hegyesen kidolgozott áll. Meglepő részlete, hogy nincs szája. Színe fehér vagy aranyozott. A viselet a vörös köpennyel és háromszögletű kalappal alkot egészet.

A Bautát csak velencei polgárok, csak és kizárólag arisztokraták viselhették, a viselést pedig szabályozták.  Kötelező volt például bizonyos politikai döntéshozatalok alkalmával, ahol anonim módon kellett eljárni.

 

Columbina

A Columbina egy fél arcot takaró maszk, arannyal, ezüsttel, kristályokkal és tollakkal gazdagon díszített. Pálcával tartják az arc elé vagy szalaggal kötik a fejre.

Neve „kis galamb”-ot jelent. Ő nyitja meg a karnevált azzal a jelenettel, hogy leereszkedik a velencei harangtoronyból egy kötélen, konfettit és szalagokat szórva az emberekre.

A velencei maszkok titkai

Medico Della Peste

Hosszú csőrével, szemüveges szemeivel az egyik legbizarrabb és leginkább felismerhető velencei maszkok egyike. A maszk története a 17. században élt Charles de Lorne francia orvos nevéhez fűződik, aki eredetileg a fertőzésektől való védelem céljából viselte. Az ijesztő megjelenésről úgy tartották, elűzi a gonosz démonokat, ugyanakkor fontos gyakorlati haszna is volt a csőrszerű nyúlványoknak. Az üregbe különböző gyógynövényeket töltöttek, így az orvosok gyógyfüves levegővel erősítették meg az immunrendszerüket. Hagyományosan fekete kalap, hosszú, fekete köpeny, fehér kesztyű és bot illik hozzá.

Moretta

Népszerű, nőknek készült maszk volt Velencében. A fekete, fátyollal végződő álarc a női szépség megtestesítője, úgy, mint női fej,  a test és az elme. A maszkot a viselője úgy tudta viselni, hogy egy gombra harapott. Fordítása “néma cselédlány”. Ezt a maszkot 1760 óta nem viselték széles körben.

A velencei maszkok titkai

Volto

A Larva vagy Volto maszk az egész arcot eltakaró maszk. Jellemzően fehér színű. A larva a maszk illetve a szellem szavak latin megfelelőjéből származik. A Bautához hasonlóan lehetővé tette, hogy viselője inni, enni, lélegezni tudjon a maszk viselése közben is. Köpennyel és háromszögletű kalappal hordták.

A commedia dell’arte figurái

A velencei maszkok titkai

Arlecchino

Bolondjelmez, színes rombusz mintás ruhával. A maszkja jellemzően fekete színű, homlokán egy nagy vörös folttal, ami a léha élet következményét, egy hatalmas kelést jelez. Ő a szórakoztató, vidám, nem túl okos hősszerelmes fiatal szépfiú megtestesítője.

A velencei maszkok titkai

Brighella

A ravasz és csintalan szolga. Ruhája általában egyszerű fehér, és zöld, szürke vagy fekete szegéllyel van ellátva. Manipulatív személyiség, pénzért és természetfeletti hatalomért szinte bármire képes. A helyezkedő, számító emberek szimbóluma.

A velencei maszkok titkai

Pulcinella

Görbe orrú, púpos karakter. Mindig fehérbe öltözik, és fekete maszkot visel.

A velencei maszkok titkai

La Ruffiana

Egy pletykás öregasszony, aki beleavatkozik a szerelmesek életébe.

A velencei maszkok titkai

Scaramuccia

A huncut kalandor és kardforgató, aki fekete maszkot és gyakran szemüveget is visel.

A velencei maszkok titkai

Burattino

Okos, gyors észjárású, ám visszafogott emberek megtestesítője. Orra gyakran hosszú, figurája nagyon hasonlít Pinocchióhoz.

Nektek van otthon velencei maszkotok?

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu