google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ma, január 27-én, kezdetét veszi az egyik legnagyobb európai hagyomány, a velencei karnevál! Tegnap már foglalkoztunk magával a karnevállal, ma pedig a velencei maszkok titkainak járunk utána.

A velencei maszkok gyártására a környéken egy egész iparág épül. Velence-szerte találkozhatunk árusokkal (minden második sarkon), akik különböző színű, méretű és formájú maszkokat akarnak nekünk eladni. De vajon mi volt ezelőtt, hogyan alakult ki ez az egész?

A velencei maszkok titkai

A velencei maszkok története

Velence polgárai már a XII. században is magas életszínvonalon éltek és egy ekkora méretű városban, a gazdag lakók nem szerették, ha tudják, ki milyen ügyeletekbe bonyolódik. A másik ok, amiért az álarcokat viselték az az, hogy egyenlővé tették őket az egyszerűbb, hétköznapibb polgárokkal, így lehetőségük volt más szerepeket is kipróbálni. A szegény lehetett egy gazdag, nemesi család sarja, de a nemes is eljátszhatta, hogy egy szegény paraszt. Ahogy az borítékolható volt, felütötte a fejét a kicsapongás, így a katolikus egyház először betiltotta, aztán három napra engedélyezte a maszkok viselését. A fesztivál és az arra épülő maszk-ipar a hetvenes évektől futott fel újra, a dübörgés pedig a mai napig tart.
A maszkok a város és a bujaság védjegyének számítanak és több, állandó figurával, motívumvilággal készülnek. A Commedia dell’arte szereplői egy-egy személytípust hivatottak megjeleníteni.

A velencei maszkok titkai

Bauta

A hagyományos velencei maszk az egész arcot elfedi, jellegzetessége a makacs, erős, hegyesen kidolgozott áll. Meglepő részlete, hogy nincs szája. Színe fehér vagy aranyozott. A viselet a vörös köpennyel és háromszögletű kalappal alkot egészet.

A Bautát csak velencei polgárok, csak és kizárólag arisztokraták viselhették, a viselést pedig szabályozták.  Kötelező volt például bizonyos politikai döntéshozatalok alkalmával, ahol anonim módon kellett eljárni.

 

Columbina

A Columbina egy fél arcot takaró maszk, arannyal, ezüsttel, kristályokkal és tollakkal gazdagon díszített. Pálcával tartják az arc elé vagy szalaggal kötik a fejre.

Neve „kis galamb”-ot jelent. Ő nyitja meg a karnevált azzal a jelenettel, hogy leereszkedik a velencei harangtoronyból egy kötélen, konfettit és szalagokat szórva az emberekre.

A velencei maszkok titkai

Medico Della Peste

Hosszú csőrével, szemüveges szemeivel az egyik legbizarrabb és leginkább felismerhető velencei maszkok egyike. A maszk története a 17. században élt Charles de Lorne francia orvos nevéhez fűződik, aki eredetileg a fertőzésektől való védelem céljából viselte. Az ijesztő megjelenésről úgy tartották, elűzi a gonosz démonokat, ugyanakkor fontos gyakorlati haszna is volt a csőrszerű nyúlványoknak. Az üregbe különböző gyógynövényeket töltöttek, így az orvosok gyógyfüves levegővel erősítették meg az immunrendszerüket. Hagyományosan fekete kalap, hosszú, fekete köpeny, fehér kesztyű és bot illik hozzá.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Moretta

Népszerű, nőknek készült maszk volt Velencében. A fekete, fátyollal végződő álarc a női szépség megtestesítője, úgy, mint női fej,  a test és az elme. A maszkot a viselője úgy tudta viselni, hogy egy gombra harapott. Fordítása “néma cselédlány”. Ezt a maszkot 1760 óta nem viselték széles körben.

A velencei maszkok titkai

Volto

A Larva vagy Volto maszk az egész arcot eltakaró maszk. Jellemzően fehér színű. A larva a maszk illetve a szellem szavak latin megfelelőjéből származik. A Bautához hasonlóan lehetővé tette, hogy viselője inni, enni, lélegezni tudjon a maszk viselése közben is. Köpennyel és háromszögletű kalappal hordták.

A commedia dell’arte figurái

A velencei maszkok titkai

Arlecchino

Bolondjelmez, színes rombusz mintás ruhával. A maszkja jellemzően fekete színű, homlokán egy nagy vörös folttal, ami a léha élet következményét, egy hatalmas kelést jelez. Ő a szórakoztató, vidám, nem túl okos hősszerelmes fiatal szépfiú megtestesítője.

A velencei maszkok titkai

Brighella

A ravasz és csintalan szolga. Ruhája általában egyszerű fehér, és zöld, szürke vagy fekete szegéllyel van ellátva. Manipulatív személyiség, pénzért és természetfeletti hatalomért szinte bármire képes. A helyezkedő, számító emberek szimbóluma.

A velencei maszkok titkai

Pulcinella

Görbe orrú, púpos karakter. Mindig fehérbe öltözik, és fekete maszkot visel.

A velencei maszkok titkai

La Ruffiana

Egy pletykás öregasszony, aki beleavatkozik a szerelmesek életébe.

A velencei maszkok titkai

Scaramuccia

A huncut kalandor és kardforgató, aki fekete maszkot és gyakran szemüveget is visel.

A velencei maszkok titkai

Burattino

Okos, gyors észjárású, ám visszafogott emberek megtestesítője. Orra gyakran hosszú, figurája nagyon hasonlít Pinocchióhoz.

Nektek van otthon velencei maszkotok?

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0