google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A Valentin-nap szerte a világon hatalmas ünnep (és persze hatalmas biznisz, ezt se felejtsük ki). Azonban nem mindenhol ünneplik úgy ezt a napot, mint nálunk, akik inkább a nyugati világra hajazunk ezzel a tradícióval: Kínában, és Walesben például teljesen mások a hagyományok.

Valentin-napon nálunk az országban is lehetnek eltérések, vagy ahogyan a közhely tartja: ahány ház, annyi szokás. Igazából egyedi, ki hogyan ünnepli: nálunk például egy “homemade” vacsora, vagy egy csoki az ajándék, úgyhogy nincsen túlspilázva a dolog. Ha Neked esetleg nincs még ötleted, itt és itt összegyűjtöttünk pár tippet, mit is lehetne adni a kedvesednek!

valentin-nap

1. Valentin-nap Dániában

A Valentin-nap egy viszonylag új ünnep Dániában: az 1990-es évek eleje óta ünneplik. Az igazi csavar, hogy a párok rózsák helyett hóvirágot adnak egymásnak. Egy másik dán sajátosság, hogy a férfiak vicces leveleket írnak, amiket kivágott papíron adnak oda a gyanútlan nőnek. A név helyén pontok vannak, így a feladót nem tudni. Azonban az a nő, aki kap egy “gaekkebrevet”, és kitalálja a feladót, akkor még abban az évben párt talál magának.

valentin-nap

2. Valentin-nap Franciaországban

Az csak természetes, hogy a világ egyik legromantikusabb városában már régóta ünneplik a Valentin-napot.

A legenda szerint az első Valentin-napi kártya akkor született, amikor I. Károly orléans-i herceg 1415-ben levelet küldött a feleségének egy londoni toronyból, ahová bebörtönözték. A Valentin-napi kártyák azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek.

Egy másik hagyományos valentin-napi esemény volt Franciaországban a “loterie d’amour”, vagy a “szerelem rajzolása”. Az egyedülálló nők és férfiak bementek egy kiválasztott házba, és egymásnak hátat fordítottak. Miután mindenki elfoglalta a helyét, egyszerre egymás felé fordultak, és az ablakon keresztül meglátták a partnerüket. Ha nem tetszett nekik, akkor a férfiak átmehettek egy másik házba, “elhagyva” a nőt. Ezután a sértett nők egy hatalmas máglyán égették el azoknak a férfiaknak a képét, akik faképnél hagyták őket. A francia kormány később betiltotta ezt a szokást.

 

valentin-nap

3. Valentin-nap Walesben

A Walesben élő emberek Valentin-nap helyett Saint Dwynwen, a szerelmesek védőszentjének napját ünneplik, január 25-én. A szokás a 17. század óta tartja magát: a férfiak fából faragott kanalakat ajándékoznak a szerelmüknek, amiket rendszerint bonyolult minták tarkítanak.

 

valentin-nap

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

4. Valentin-nap Kínában

Kínában is ünneplik a Valentin-napot, mégpedig a kínai holdnaptár hetedik hónapjának hetedik napján. Az ünnepet Qi Xi Ji-nek nevezik, ami annyit tesz: a Két Hetes ünnepe. Ezen a napon minden kínai lány azért imádkozik, hogy okos, ügyes asszony váljon belőle, aki boldogan élhet élete párjával. Délután sok gyümölcsöt és süteményt fogyasztanak a szabad ég alatt – Zhinut, a szövőlányt várják, aki a legenda szerint a mennyből leszállva a Földön találja meg az igaz szerelmet. A nap végeztével aztán a távoli éjszakai égboltot bámulja minden lány és asszony, felidézve magukban a szent Zhinu történetét.

 

valentin-nap

5. Valentin-nap Angliában

A ködös Angliában ugyanúgy tartják a Valentin-napot, mint a világ bármely másik táján, azzal a különbséggel, hogy a nők február 13-án, előző este, babérlevelet tesznek a párnájuk alá, hogy megálmodják, mi lesz a sorsuk a következő években.

 

valentin-nap

6. Valentin-nap a Fülöp-szigeteken

A Valentin-napi ünnepségek a Fülöp-szigeteken hasonlóak a nyugati országokban zajló ünnepségekhez. Azonban a turisztikailag igen népszerű országban megugrott azoknak a száma, akik ezen a napon akarnak esküdni és jellemző, hogy több ezren kötnek házasságot ezen a napon. Legtöbbször nyilvános helyeket választanak maguknak: volt, aki például bevásárlóközpontban esküdött örök hűséget.

valentin-nap

7. Valentin-nap Olaszországban

Az olaszok a Valentin-napot eredetileg Tavaszi Fesztivál néven ünnepelték. Ezen a napon a fiatal szerelmesek kiültek a kertbe, verseket olvastak, zenéltek és sétáltak.

Egy másik olasz valentin-napi hagyomány szerint a fiatal, hajadon lányok hajnal előtt felébredtek, hogy felismerjék jövőbeli férjüket. A hit az volt, hogy az első férfi, akit egy nő Valentin napon meglát, lesz az az ember, akivel egy éven belül összeházasodik, vagy legalábbis erősen hasonlítani fog rá.

 

valentin-nap

8. Valentin-nap Brazíliában

Mivel a brazilok legnagyobb, és legkedveltebb karneválja, a rió-i karnevál sokszor egybeesik február 14-ével, így nem ünneplik a Valentin-napot. Helyette június 12-én tartják a Dia dos Namoradosot vagy a “Szeretet napját”. A párok, barátok csokit, kártyák, virágot adnak egymásnak és zenés mulatásokat tartanak szerte az országban. Ilyenkor nem csak a szerelmeseket ünneplik, hanem úgy általában a szeretetet, ezért nem gond az sem, ha mondjuk az édesanyját hívja el vacsorázni az ember. Június 13-a Szent Antal napja, a házasság védőszentjének napja.

 

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0