google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Rengeteg világméretű cég és szervezet kötelezte el magát az újrahasznosítás mellett napjainkra. Azonban még mindig sok, egyszer használatos műanyag csomagolásban forgalmazott terméket vásárolunk, amivel igencsak nehezen járulunk hozzá Földünk megmentéséhez. Az egyik ilyen termék a palackozott víz.

A sok előnye mellett (praktikus, széles választékban elérhető) kifejezetten nagy hátrányt jelent, hogy a műanyag palackok évszázadok, sőt, előfordulhat, hogy csak évezredek alatt bomlanak le.

De mi történne, ha ennek az árnyoldalnak egy kisebb részét előnyünkre fordítanánk?

A következő 12+1 tipp során megtudhatjuk:

1. Tojássárga- elválasztó

Talán ez az egyik legismertebb felhasználása a palackoknak. Számtalan videó kering a közösségi médián és egyéb videómegosztó portálokon erről a konyhai praktikáról. Ha nem szeretjük a hagyományos elválasztó-technikát, próbáljuk ki bátran ezt a módszert.

 

2. Ujjvédő

Ehhez a konyhai fortélyhoz nem kell más, mint flaskánk, öngyújtó, olló, és befőttes gumi. Az elkészítési folyamat a következő:

  1. A műanyag üvegből vágjunk ki egy kis „pajzs” formát.
  2. Öngyújtó segítségével igazítsuk meg az éleket.
  3. A két oldalán csináljunk 2-2 lukat, amit 2 befőttes gumival fűzzünk át, ez fogja ott tartani majd az ujjvédőt az ujjon.

 

3. Írószertartó

A legkézenfekvőbb funkciója a palackoknak a tárolás. Bármilyen üveget felhasználhatunk, minimális vágásra van szükségünk hozzá. Kiélhetjük kreatív képzelőerőnket ceruzatartóink díszítésekor.

Íme, pár ötletadó tipp a dekorhoz:

Related imageRelated imageImage result for palack ceruzatartó

 

Hobbikertészeknek, növénykedvelőknek a következő ötleteket ajánljuk: 

4. Virágtartó

Hasonlóképpen, mint a ceruzatartóknál, itt is szabadon szárnyalhat képzeletünk. Persze, ha kicsit extrább dizájnra vágyunk, palackokon kívül szükségünk lesz egy pár CD-re (vagy széles kupakokra, befőttes üveg tetejére), ragasztóra, és némi akrilfestékre. Ha ezeket mind felhasználjuk, ilyesféle eredményekre számíthatunk:

Image result for flower vase diy plastic bottle

5. Mini üvegház

Ha már készítettünk virágainknak kaspót, gyártsunk ,,kiegészítőket” is hozzá.

 

6. Kerti lapát

Ha az időjárás éppen megfelelő a kerti munkák elvégzéséhez, ám nincs kéznél az ehhez szükséges eszköz, de van egy szilárdabb falú műanyag palackunk, akkor már csak egy ollóra van szükségünk, és pár nyisszantás után már indulhatunk is a kertbe.

PET palack újrahasznosítás házilag - Ásó, lapát

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

7. Kerti öntözőfej

Elkészültünk a virágültetéssel? Locsoljunk! Bármilyen, elérhető palack aljára vagy oldalára (a kert méretétől, és a kívánt lefedettségtől függően) szúrjunk lyukakat. Csatlakoztassuk az üveg száját a kerti slag végére, és már indulhat is az éltető, mesterséges eső.

Image result for diy öntöző palack

 

Egyéb praktikák:

8. Csaphosszabbító

Előfordulhat, hogy fürdőszobánkban nem kimondottan gyerekbarát, vagy ,,vödör-kompatibilis” mosdókagylónk van. Ezt a szépséghibát így orvosolhatjuk:

 

9. Bicikli- sárvédő

Habár elsőre nem tűnhet úgy, hogy szükségünk lehet hasonló szerkezetre, ám S.O.S. megoldásnak kitűnő, ha gyorsan kell valami ,,járművünk” kereke fölé a hiányzó alkatrész helyett.

 

10. Telefonvédő

Ez az ötlet szintén a bicikliseknek kedvez leginkább. A modern technika térhódításával igencsak indokolttá vált a kerékpárgyártóknak, hogy felszereljenek a kormányra egy telefontartót. De mi történik akkor, ha utolér minket egy kis zuhé? Készítsünk PET- palackból védőt, így:

 

Telefonos tippek:

11. Telefonhangszóró

Amire szükségünk lesz:

  1. 2 db PET- palack;
  2. 1 db vécépapír- guriga;
  3. olló;
  4. filctoll vagy ceruza;
  5. (ha szükséges) ragasztó.

Rajzoljuk körbe a telefonunkat a papírgurigán, majd vágjuk ki azt a részt. Ezután a palackok alját felhasználva a guriga végeit is rajzoljuk körbe, metsszük ki. Állítsuk össze hangszórónkat. Ha jól dolgoztunk, hasonlót kell magunk előtt látnunk:

 

12. Telefontartó töltéshez

Rövid a töltőkábel, a konnektor pedig szemmagasságban van? Vagy csak nincs asztal az aljzat közelében, de nem szeretnénk a padlón tartani a készüléket? Kreáljunk egy zsebet telefonunknak. Vegyünk egy laposabb műanyag palackot (ez lehet tusfürdős vagy mosogatószeres flakon), majd a következő kép alapján formázzuk ollóval:

Image result for diy telefontartó

Szabadon, kedvünk szerint díszíthetjük.

 

12+1. Játszóház

Ahogy arról a cikk elején is szó esett, a műanyagok nagymértékű használata miatt ijesztő öko-lábnyomot hagyunk a következő generációknak. A lassú lebomlási folyamatot kihasználva eszkábálhatunk családunk jó pár nemzedéke számára egy kis kuckót. Csak ragasztó, és rengeteg türelem szükséges hozzá. Igaz, sok palackot kell gyűjtenünk, de így bevonhatjuk projektünkbe ismerőseinket, munkatársainkat is.

 

Related image

 

Természetesen, a legjobb módja a környezetvédelemnek az, ha- ahol lehetséges-, elhagynánk a műanyag-felhasználást, vagy legalább törekednénk arra, hogy háztartásunkban a lehető legkevesebb egyszer használatos műanyag csomagolású termék legyen.

Igyekezzünk minél többször újrahasznosítani házilag, amit lehet!

Jó munkát!

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0