google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bár faltam a 70-es, 80-as évek rajzfilmjeit, azért gyerekkorom javát a 90-es évek meséi nézésével töltöttem. Sokan emlékszünk még a Fecsegő tipegőkre, vagy a Hódító hódokra, amiktől a szüleink féltve őriztek minket, mert “csúnyák”, mi mégis folyton ezt néztük opálos szemekkel, nyálcsorgatva.

Valljuk be, a 90-es évek nem volt egyszerű: Először is ott volt a rendszerváltás, amivel meg kellett küzdeni, felbomlott a Szovjetunió, aztán ott volt az a botrány Clintonnal és Lewinskivel, nem is beszélve a tamagocsiról, a dismanről, a Barátok köztről, és a tomboló Pokémon-őrületről. Ebből a nosztalgiahullámból indulva (egy kis szentélyt emelve gyermekkori önmagamnak) összeválogattam néhány mesét, amit mi -az Y-generáció – a mai napig sirat.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

1. Dexter laboratóriuma

A gyerekkoromból – a töméntelen mennyiségű legózás, kertben futkározás, és bringázás mellett – a Cartoon Network ugrik be. Annak idején még angolul indult, később mentek rajta csak szinkronos sorozatok, mégis a kedvencem volt a Dexter laboratóriuma. Az első részben, amit láttam Dexter, és a nővére DeeDee egy szuperszörnnyé változtak, és harcoltak egymás ellen. Gyerekfejjel csak forgattam a szemem, néztem Dexter sok szuper számítógépét (mi annak idején csak álmodoztunk ilyenről), aztán szépen-lassan teljesen beszippantott.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

2. Hé, Arnold!

A Hé, Arnold igazi, 90-es évekbeli atmoszférája szinte semmihez sem mérhető, minden benne van, aminek lennie kell: kisiskolás problémák, félelem a szellemektől (a szellemvasutas rész a mai napig a kedvencem) és persze a remény, hogy mindenre van megoldás. A Nickelodeon legnagyobb dobása, mind a mai napig.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

3. Louie élete

A Louie élete azon kevés rajzfilmek közé tartozik, amiket az idősebbek is bírtak – például anyukám is simán leült mellém, és jókat nevetett mellettem, miközben néztem. Hétköznapi problémákkal foglalkozik, hétköznapi nyelven, szerethető karakterekkel (főleg Louie apja, Andy), úgyhogy bárkinek jó szívvel tudom ajánlani, akinek kimaradt.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

4. Hódító Hódok

A Hódító hódok már kicsit elborultabb mese volt. Norbi és Dugó, a két hódtestvér mindennapjait mutatja be. Nagy Popsimon, Jópofa Bill és különböző furcsa nevű szerzetek is rémlenek a meséből, na meg Tuskó, aki Norbi és Dugó fából készült legjobb haverja volt.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

5. Fecsegő tipegők

A Nickelodeon másik nagy dobása a Fecsegő tipegők című sorozat volt, ami körül már annak idején is hatalmas volt a hype. Nagyon szórakoztató, és tanulságos mese a gyermeki szemléletről, világnézetről, és a félelmekről, miközben jókat röhögünk, ahogyan minket felnőtteket kifiguráz. Ráadásul magyar vonatkozása is van, hiszen a magyar származású Csupó Gábor készítette.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

6. Szünet

A Szünet egy szerintem méltatlanul elfeledett klasszikus. Én még az RTL-en futottam bele, de két, vagy három évvel ezelőtt ismét rátaláltam és végignéztem az összes neten fellelhető epizódot. Zseniálisan mutatja be az iskolát, népcsoportokra lebontva a kis lakóit, és remekül visszahozza az általános iskolai atmoszférát.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

7. Kölykök a 402-es tanteremből

A Szüneten, és a Hé, Arnoldon kívül minden kétséget kizáróan a legjobb sulis sorozat a Kölykök a 402-es tanteremből volt. Az igazi rosszfiú, Vinnie, az állandóan bénázó, mégis szerethető Jessie, a fontoskodó Nancy, és a litván Polly mind-mind olyan karakterek voltak, akik odaszögeztek a képernyő elé. Nem tudom, miért csak két évadot élt meg, sokkal többet is ki lehetett volna belőle hozni.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

8. A varázslatos iskolabusz

Miss Mitzi neve és a tanulmányi kirándulások már totálisan összeforrtak egymással. Nagyon jó tanulságos kis mese volt, könnyen befogadhatóvá tette az anatómiát, a kémiát, és a fizikát, miközben játszva tanított. Mondjuk olyan sok nem ragadhatott meg belőle, mert általánosban alig bírtam egy hármast összekaparni fizikából.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

9. Bolygó kapitánya

Ha mindenki annyi Bolygó kapitányát nézett volna, mint én annak idején, állítom, hogy nem lenne ennyi szemét Magyarországon. Aki pedig nézte, az még most is három év letöltendőt adna annak, aki eldob egy csokipapírt a nyílt utcán.

A legjobb rajzilmek a 90-es évekből

10. Pokémon

A Pokémon Go-val visszajött (és azóta már le is áldozott) őrület juttatta leginkább az Y-generáció eszébe azt, hogy mennyire imádta annak idején ezt a sorozatot. Ki ne dobálta volna a kis piros gumilabdákat, és kiabálta közben azt, hogy Charmander, téged választalak?

Nektek mi volt a kedvenc mesétek?

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0