google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tetszik vagy sem, a számítógép mindennapjaink részévé vált, és legtöbbször nemcsak az irodában, hanem már otthon is helyet kell szorítanunk számára. De hogyan teremtsünk olyan dolgozószobát, amiben jól érezzük magunkat? Ehhez adunk néhány ötletet. 

Mielőtt megkeresnénk e nem túl látványos szerkezet helyét a lakásban, el kell döntenünk, hogy milyen célra használjuk. Ha kizárólag munkavégzésre, akkor érdemes jól elkülönített szobába vagy leválasztott sarokba tenni, ahol zavartalanul dolgozhatunk. Ha azonban a számítógépet az egész család használja, akkor kerüljön a közös helyiségbe.

 

Saját dolgozószoba

Otthonunkban minden tekintetben szeparáljuk a munkát az egyéb tevékenységektől, hiszen nem lehet egyszerre komoly feladatokat végezni és családi életet élni. Az elmélyült szellemi tevékenységekhez nyugalomra, csendre és nem utolsó sorban rendre van szükség. Ezért, ha van rá mód, a dolgozót a lakás legzavartalanabb részében alakítsuk ki.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

Fontos a célszerű berendezés

Otthoni irodáját mindenki saját ízlése szerint rendezheti be. Nem szükséges egy személytelen irodához hasonlítania- olyan környezetet teremtsünk, amely elősegíti a hatékony munkavégzést.  Olyan színeket, bútorokat és dísztárgyakat válasszunk, amelyeket között jól érezzük magunkat. Lehet klasszikus vagy modern, de mindenekelőtt a funkciónak megfelelő és praktikus legyen.

Egy- egy dísztárggyal, családi fotóval, emlékkel személyesebbé tehetjük irodánkat.

 

1. Íróasztal

A legfontosabb bútordarab- ne essünk kísértésbe-, a máshol fölöslegessé vált, kimustrált asztal ide még jó lesz. Csak a megfelelő méretű és magasságú íróasztalnál dolgozhatunk igazán kényelmesen. Hasznos, ha rendelkezik kihúzható billentyűzet-tartóval és az irodaszerek számára fiókokkal. Helyezhetjük az ablak alá vagy arra merőlegesen. A lényeg, hogy jó irányból, megfelelő mennyiségű természetes fény essen a munkafelületre, de a monitoron ne tükröződjön.
Ha ügyfelet is fogadunk, lehetőleg ne üljünk háttal az ajtónak.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

2. Szék

Erre nem szabad sajnálni a pénzt. A rossz testtartásban végzett munka gerincbántalmakat okoz! A legfontosabb szempont a kényelem. A szék magas háttámlájú, és állítható magasságú legyen, lábain görgőkkel. Legjobb, ha az ülőlap és a háttámla dinamikusan követi a mozgásunkat, és a kárpitja megfelelően szellőzik.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

3. Világítás

Lényeges a helyi fényforrás. A szobának nem szükséges fényárban úszni, de a munkafelületet egyenletesen, árnyékmentesen kell megvilágítani. A kellemes légkört hangulatlámpákkal, fali karokkal, kép- és polcvilágítással teremthetjük meg.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

4. Tárolás

Minden munkánkhoz fontos irat és eszköz legyen a kezünk ügyében, hogy ne kelljen folyton keresgélni ezeket. A szekrény lehet fiókos, polcos, nyitott vagy zárt, lényeg, hogy megfeleljen az adott feladatnak. Figyeljünk a harmóniára is: a nyitott polcokon elhelyezett. sok össze nem illő doboz, irattartó a rendetlenség benyomását keltheti. Ezen javíthatunk azonos alapanyagból készült tárolók használatával.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

 

Dolgozósarok

Ha nincs módunk külön szobát szentelni az otthoni munkahelynek, vagy ha a számítógépet az egész család használja, akkor a kis, ,,home office“- unkat a lakás egyik félreeső zugában is berendezhetjük. Kiváló helye lehet lépcső alatt, vagy egy kihasználatlan beugróban.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

Akár az előszobában is berendezhetünk egy kicsi sarkot a számítógépnek, ez a helyiség a nap nagyobb részében amúgy is kihasználatlan.

 

Egy könyvespolc segítségével a nappaliból is leválaszthatunk egy kicsi sarkot.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

Rend a lelke mindennek!
Irodánkban legalább negyedévente kíméletlenül selejtezzünk!

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

Iroda a szekrényben

Ha végképp nincs helyünk, a számítógépet és a tartozékait tegyük egy nagyobb, kétajtós szekrényben, ami kisebb átalakítás után alkalmas lehet a mini irodánk számára, Nagy előnye, hogy a munka végeztével az irodai eszközök egy mozdulattal eltüntethetők.

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

 

Óvjuk egészségünket!

Milyen legyen az irodánk, ha otthon dolgozunk?

  • Figyeljünk rá, hogy könyökünk kényelmesen támaszkodjon az asztalra.
  • A szék ülőlapja egyenletesen támassza alá a combunkat.
  • Mindkét talpunk a földön legyen, lábszárunk és combunk 90 fokot zárjon be.
  • A monitor a szemünktől 50-70 cm-re legyen, akkor van jó helyen, ha a fejünket sem előre, sem hátra nem kell megdönteni.
  • A rossz világítás szem- és fejfájást okoz.
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0