google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az újrahasznosítás egy rendkívül fontos témakör napjainkban, így a legtöbben arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, vagy épp más funkciót adjunk olyan tárgyaknak, amiket kidobnánk. Ilyen módon lesz váza a villanykörtéből. 

Soha nem gondolnánk, hogy ha egy égő ,,életútja” véget ér, még fel lehet használni bizonyos részeit különböző dekorációs elemként. Habár nem egy hatalmas, nagy váza készül ezekből a tárgyakból, mégis, az apró virágtartók elképesztően otthonossá varázsolják az összképet a nappaliban, a polcon, de akár még az irodában, munkahelyi környezetben is.

Az elkészítéshez szükséges hozzávalók a következők: 

A vázához: 

  • régi (kiégett) villanykörték;
  • fogó;
  • csavarhúzó;
  • kalapács.

Az állványhoz, tartóhoz ezekre lesz szükség: 

  • drót, virághuzal (a függő dekoráció készítéséhez);
  • harapófogó;
  • fatipli;
  • fúró.

 

Elkészítés - Váza villanykörtéből

1. lépés: A villanykörte felnyitása

Típustól és gyártótól függően a villanykörtéken található egy fekete rész a foglalatnál (lásd: kép). Fogjuk a csavarhúzót és a kalapácsot és óvatosan törtjük fel ezt a részt.

Vigyázat: üvegből van, így balesetveszélyes lehet. Ha ódzkodunk egy kicsit ettől, használjunk védőkesztyűt. Villanykörte - Váza villanykörtéből

 

Amennyiben a villanykörtén nem találunk ilyen részt, úgy értelemszerűen ezt a lépést kihagyjuk. 

 

2. lépés: Az ezüst- színű rész eltávolítása

Távolítsuk el az apró, ezüst színű részt a körtéről. Ehhez a művelethez használjuk a fogót. Túrjuk ki belőle az üvegszilánkokat a szemétbe, és tegyünk hasonlóképpen a villanykörtével is. Törjük le és távolítsuk el az üvegszilánkokat, melyek a későbbiekben sérülést okozhatnak.

2. lépés - Váza villanykörtéből
Ha jó a kézügyességünk, nem szükséges eltávolítani az ezüst- részt, azon keresztül is kiszedhetjük a ,,beleket”.

 

3. lépés: A ,,belek” eltávolítása

Szedjük ki a villanykörte ,,belét”, azaz az izzót a fogó használatával. Rázzuk ki a lámpatestből a laza, és már letört üvegszilánkokat. Ezzel mini vázává avanzsálódott a használt villanykörténk.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

4. lépés: Állvány készítése a vázának

Állvány készítése - Váza villanykörtéből

Fúrjunk a fatiplibe egy akkora lyukat, amekkorán keresztül könnyedén át tudjuk vezetni a drótot. A drótot vágjuk 50 centiméteres darabokra (vagy szerezzünk be már előre vágott, méretezett huzalokat).

Az előbbiekben a tiplibe fúrt lyukon vezessük át az egyik ilyen drótot, majd az óramutató járásával megegyező irányban 2-szer, 3-szor forgassuk meg úgy, hogy egy spirál képződjön a tipli körül. Ha szükséges, a harapófogó is ,,besegíthet” egy kicsit.

Vegyük kézbe a drótvágót, és segítségével távolítsuk el a drótot a tipliből úgy, hogy pont a lyuknál vágjuk el. Ellenőrizzük le, hogy a villanykörte befér-e az így kialakított drótcsavarba; tágítsuk vagy szűkítsük, ha szükséges a huzalt a fogóval forgatva.

Váza villanykörtéből

 

5. lépés: Végső simítások

Csavarjuk be az vázát a drót-spirálba, és szorítsuk rá a lehető legjobban, éppen úgy, ahogy a foglalatba helyeznénk be az ,,élő” égőt. Hajlítsuk a drót alsó részét úgy, ahogy nekünk tetszik, persze fontos, hogy stabilan álljon az asztalon, polcon.

 

Függő váza készítéséhez kövessük az elkészítési folyamatot a villanykörte letisztázásáig, majd fúrjunk 2 lyukat az alapba, és rögzítsük a virághuzalt. Spárgát is használhatunk.

Függő váza villanykörtéből - Váza villanykörtéből

 

Élvezzük az aranyos, újrahasznosított, egyedi vázánkat! Sok sikert az elkészítéshez!

 

További újrahasznosítási tippek: 

Újrahasznosítás mesterfokon

Szívószál újrahasznosítás könnyen és látványosan

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0