A magyarok étkezésében nem csak a hagyma és a paprika az, ami elengedhetetlen egy finom lakomához. A külföldi emberek gyakran meglepődnek azon, hogy még bizonyos levesek mellé kenyeret is fogyasztunk. Bizton kijelenthető tehát, hogy a kenyér nagyon fontos a magyarok étkezésében. Éppen ezért eleinte nehéz mellőzni, de a pozitív változások miatt nagyon is megéri egy picit ,,szenvedni”.
Hogy mik ezek a pozitív változások? A cikkben megtalálhatjuk a válaszokat!
Túlzott étvágy megelőzése, felszámolása
A legtöbb kenyérben finomított szénhidrát található. Ezek a szénhidrátok a szervezetbe jutásakor az agy azon részét befolyásolják, mely általában a függőségekért felelős. A finomított szénhidrátok másik tulajdonsága, hogy rövid ideig teltségérzetet adnak, megnövelik energiaszintünket, ám röviddel lebomlásuk után fáradtságot, kimerültséget érezhetünk miatta, és újra visszajön az étvágy.
Ezt a két hatást összetéve kapjuk meg azt a sóvárgás- érzetet, amit a kiegyensúlyozott életmód reményében nem árt, ha hátrahagyunk.
Rostos, komplex szénhidráttartalmú élelmiszerek elfogyasztásának beiktatásával könnyedén szabályozhatjuk energiaszintünket, ezáltal a túlzott étvágy is megszűnik.
Fogyás
Nem túl nagy meglepetés a tény, hogy bizonyos szénhidrát-tartalmú élelmiszerek elhagyásával lehet fogyni. Azonban itt nem is a ,,lehet-e?” kérdésen van a hangsúly, hanem a ,,mennyit?” és a ,,milyen ütemben?” kérdéseken.
A kenyérben szénhidráton kívül nincs semmilyen létfontosságú ásványi anyag, vagy tápanyag. Ráadásul a szervezet ezt a szénhidrátot a tömege négyszeresének (!) megfelelő súlyként köti meg. Amint leállunk a kenyérrel, a szervezet ezt a megkötött tápanyagot (glikogént) fogja felhasználni, ezzel fokozatosan csökkenteni testtömegünket.
Hangulatingadozás
Sajnos, minden jó dologban van valami rossz, így a kenyér elhagyásának is van árnyoldala. Mivel a szénhidrátok elfogyasztásakor agyunkban megnövekedik az úgynevezett ,,boldogság-hormon”, vagyis a szerotonin szintje, ha étkezésünk legalapvetőbb részét elhagyjuk, komoly változásokat figyelhetünk meg közérzetünkben- legalábbis eleinte.
Ha előre felkészülünk arra mi is, (és persze nem árt, ha közvetlen környezetünket is felkészítjük), hogy mivel jár ez a változás, könnyebben tudjuk majd elviselni ezt a hiányt. Ne adjuk fel, hiszen mindig elkezdeni nehéz!
Nem tanácsos azonban egy az egyben elhagyni minden szénhidrátot, ugyanis sok olyan alapanyag létezik, amiben szénhidrátok mellett számos rost- és vitamin is helyet kap. Ilyenek például a teljes kiőrlésű lisztekből készülő termékek, pékáruk.
A kenyér elhagyásának eredménye hamar látható lesz a nehézségek ellenére, de miután túl leszünk az első pár napon/héten, meg fogjuk köszönni magunknak, hogy bevállaltuk, és szervezetünk sem lesz hálátlan!
Kapcsolódó:
Egészséges étkezés, tippek és trükkök, 1.
Egészséges étkezés, tippek és trükkök, 2.
Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.