A görögdinnye egy igazi nyári, hűsítő finomság. Sokunknak azonban meggyűlhet a baja a szeleteléssel, így a következő cikkben pár tippet mutatunk be, hogyan lehet a tálalással még ínycsiklandóbbá tenni a gyümölcsöt.
Háromszögek
Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dinnyeszeletelési forma. A mozzanatok a következők:
1. Vágjuk le a végeit
2. Vágjuk félbe
3. Negyedelés
4. Háromszögek
Tipp: Szórjuk meg a dinnyét egy kis sóval, hogy jobban kijöjjön az édes íz. Opcionális, de egy próbát megér!
Rudak
Vágjuk félbe a görögdinnyét. Fordítsuk a húsával lefelé, és vágjunk hosszában körülbelül 2 cm szélességű csíkokat. Ha ez kész, ismételjük meg a folyamatot széltében. Ha jól dolgoztunk, könnyen fogyasztható dinnyerudacskákat kaptunk végeredményül.
Kocka
Ez egy kicsit továbbfejlesztett változata a rudaknak. A metódus ugyanaz, ám miután elkészült a rúd, szeleteljük tovább kockákra. Ideális egy egyszerű gyümölcssalátához, de akár egy pálcikás-gyümölcsös nassolni valóhoz is tökéletes.
Dinnyegolyók
Ha már úgyis a salátáknál tartottunk, jöjjön egy szemet gyönyörködtető szeletelési mód. Nem kell hozzá más, csak egy dinnyekanál, amellyel apró gömböcskéket tudunk vájni a dinnyéből. Pálcikára felszúrva, vagy egyszerűen, salátába dobálva tálalhatjuk.
Csillag
Ehhez sem szükséges nagyfokú kézügyesség, csak egy csillag alakú szaggató kell. Ha karikába vágjuk a dinnyét, a cikkekből kivájhatjuk a megfelelő méretű alakzatokat, így:
Pizza
Ha már elvágtuk a dinnyét 2-3 cm széles körszeletekre, de nincs türelmünk csillagokat vagdosni belőle, készítsünk pizzát! Igazi nyári finomság még több gyümölccsel megspékelve, könnyen fogyasztható, háromszög- szeletekre vágva.
Dinnyekosár
Hogy még stílusosabban szolgálhassuk fel ezt a lédús finomságot, akár önmagában, akár más gyümölcsökkel együtt, faragjunk a héjból kosarat!
Top tippek a dinnyefaragáshoz:
- mossuk meg alaposan a dinnye héját szappannal és vízzel, hogy a rajta található baktériumok ne juthassanak be a húsba, mikor vágjuk, szeleteljük;
- használjunk éles kést, hiszen amellett, hogy egyszerűbben vághatjuk a dinnyét, fokozottan csökkenti a sérülésveszélyt is;
- egy fogazott élű kenyérvágó késsel könnyebben vághatjuk fel a nagyobb görögdinnyéket is;
- vágjuk a dinnyét egy tiszta vágódeszkán;
- használjunk valamilyen alátétet, amely felfogja a dinnye levét- egy csepp sem menjen kárba!
Jó étvágyat a ízletes finomságokhoz!