google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A technika rohamos fejlődésének köszönhetően az emberiség talált már fel olyan eszközöket, melyek túlnőttek rajtunk és megkérdőjelezhetik a földön való létjogosultságunkat. Napjainkban már szinte mindent gépek végeznek helyettünk, az elmúlt években feltalált robotok láttán pedig tátva marad a szánk.

A robotika fejlődése manapság már elképesztő méreteket öltött, az egyetemista tanulók is képesek már különböző célokra tervezett robotokat összerakni. A gyárakban még a fogkefénket is gépek készítik, a fagyasztott és félkész ételeket pedig szintúgy mechanikailag készítik el. Egyenlőre még emberi felügyelet mellett ugyan, de vajon mikor jön el az az idő, mikor már nem lesz ránk szükség, hanem a gépek veszik át minden tevékenységünket?

Rengeteg olyan filmet láttam már, ahol a gépek átveszik az uralmat a föld és az emberiség felett, de a következő robotok láttán még én is elgondolkoztam a dolgon, mi van ha egy rossz ember kezébe kerül egy ilyen technológia, aki aztán olyan szintig fejleszti, hogy utána az már önmagától fejlődik? No de ne is menjünk bele különféle jövő képzetekbe, inkább megmutatom, hogy milyen robotokat hoztak össze a kreatív elmék.

Vízben is

A most bemutatott robot igazán elképesztő teljesítményre képes. Egy norvég cég készítette el, és nem rég közzé tettek egy videót is a robot kígyó működéséről, mely képes gondolkodni és vízben úszni. Egy kicsit olyan érzésem volt a videót nézve, mintha belecsöppentem volna egy Mátrix filmbe. Az ember nem is gondolta volna, hogy ilyen mértékben fejlett a robotika.

robotok

Átveszik a helyünket

A következő robotot kicsit morbidnak találom, ugyanis ezzel a nőket tervezik lecserélni. Szerencsémre egyenlőre még csak a sztriptíz bárok hölgyei vannak veszélyben, mert olyan robotokat készítettek melyek pénzért vetkőznek! A robotlányok Las Vegasban léptek fel először és elképesztő, de volt rá kereslet! Elképzelni sem tudom, ki lehet az az agyament, aki ezért még fizet is.

robotok

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Magyarországon is itt vannak

A magyar rendőrségnél is találkozhatunk már mesterséges intelligenciával. A Jász-Nagykun Szolnok Megyer Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján egy robot is megjelent és nem csak megmutatta magát, hanem beszélt is a tájékoztatón jelen lévő sajtósokhoz.
Ez egy elég szokatlan dolog, főleg itt Magyarországon, hogy egy apró robotrendőr hívja fel a figyelmünket arra, hogyan lehet védekezni a besurranó tolvajok ellen.
Természetesen magától adódik a kérdés, hogy hamarosan teljes életnagyságú robotok fogják otthonunk utcáit járni?
Belegondolva azonban egyből ráébredhetünk, hogy már így is rengeteg robot áll a rendőrség szolgálatában, hiszen ott vannak a traffipax gépek, a számos kamerarendszer, melyet egytől egyig számítógépes rendszer, azaz egy “gép” felügyel .

robotok

Az abszolút győztes

Ennek a robotnak a mozgását látva leesett az állam! Tátott szájjal bámultam, hogy milyen akrobata mutatványokra képes. Ennek a robotnak a láttán tényleg elgondolkoztam azon, hogy mi a jó fenének is kellünk még mi emberek? Ez a gép elképesztő dolgokat csinált, mintha tényleg emberi, gondolkodó, hús-vér élőlény lett volna!
A Boston Dynamics által fejlesztett szerkezet, melyet Altas-nak neveztek el, a videóban látható bemutatóban elképesztő, embert megszégyenítő gyakorlatokat hajt végre. Elképzelhető, hogy ez a szerkezet lehet az elkövetkező robotgeneráció alapja, vagy hogy a közeljövőben ilyen robotokat fognak alkalmazni a hadseregben, az emberi áldozatok csökkentése végett.
A mozgása teljes mértékben olyan, mint egy emberé, és még ki sem fárad! Már csak külsőre kell úgy kinéznie, mint mi, és tényleg belecsöppenünk egy Sci-fi-be, csak mi reméljünk nem fogunk úgy járni, mint a filmekben.

robotok

Innentől kezdve szerintem nyugodtan lehet fantáziálni az esetlegesen bekövetkezhető robot uralomról, hiszen ezek a gépek gondolkodnak, szaltóznak, úsznak, emellett nem fáradnak el, nem szükséges aludniuk, és szerintem eljön az idő, amikor az áramellátást is olyan szinten megoldjuk, hogy ne legyen szükséges semmiféle áramforrásra csatlakozni, hanem önműködően generálják majd az üzemeléshez szükséges áramot.

A technika fénysebességgel fejlődik, lassan már a televíziók is okosabbak lesznek nálunk, csak tudjunk lépést tartani a technikával.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0