Legyen szó műanyag vagy szilikon jégkocka- tartókról, ezek a konyhai eszközök könnyen beszerezhetőek, és olcsóak is. Mindemellett, nevével ellentétben nem csak jégkocka készítésére alkalmas; számos más kreatív módja van felhasználásának. Ezek közül mutatunk most be 10 tippet.
Az előző részben (elérhető itt), a hagyományos felhasználási területeket mutattuk be. A következőkben 10 olyan tippel készültünk, amely az édesszájúak kedvére tesz majd.
1. Friss gyümölcsös csoki
A csokival bevont eper, banán, vagy más gyümölcsök istenien finomak, ám macerás lehet az elkészítésük. A sok kosszal, ragaccsal járó műveleteket könnyedén elhagyhatjuk a jégkocka- tartók használatával, ráadásul egyformán apró, egységes falatokat kapunk végeredményül.
Egész egyszerűen öntsük az olvasztott csokoládét a tartó rekeszeibe, majd tegyük bele a választott gyümölcsöt. Miután a csoki megszilárdul, pattintsuk ki az édes kockákat és már fogyaszthatjuk is.
2. Apró sütemények, csokiszeletek
A házi csokiszelet egy igazán ízletes találmány, és rendkívül könnyű elkészíteni, főleg, ha akad otthon csokiformázó- gép. Ha mégsincs ilyen eszközünk, akkor sem kell aggódnunk, sem pedig szaladni a legközelebbi háztartási boltba beszerezni egyet, hiszen ha van jégkocka- tartónk, el is kezdhetjük az alkotást.
A tökéletes csokifalatokhoz nem kell más, mint- az előzőhöz hasonlóan- feltölteni az általunk választott ínyencségekkel a rekeszt, majd hagyni, hogy megszilárduljon a csoki. Tehetünk bele mogyoróféléket, piskótát, gyümölcsöket, vagy bármit, amit megkívánunk.
Tipp: Fújjuk be a rekeszeket ragadás- álló sütőspray-vel, hogy még könnyebben ki lehessen pattintani az édességet a tartóból.
3. Könnyű rizses finomság
A sok tömény csoki után jöjjön egy könnyed desszert: a rizses bonbonok. Akár porból, akár saját házi keverékből készítjük a rizses sütit, ahhoz, hogy apró, egyenletes falatokat kapjunk, a jégkocka- tartó nyújthat kitűnő megoldást. Miután elkészültünk és kivettük a tartóból, belemárthatjuk lekvárba, csokiba. de akár önmagában is felszolgálhatjuk. Nagyszerű egészséges nasi egy házibulira, összejövetelekre.
4. Mini jégkrém
A jégkocka- tartók rekeszei tökéletes méretűek mini jégkrémek gyártásához. Rengeteg olyan alapanyag közül lehet válogatni, és lefagyasztani, amelyek- a bolti jégkrémekkel ellentétben- kisebb mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, így egészséges finomságot készíthetünk. Fagyasztás előtt fedjük le a tárolót fóliával, és állítsunk bele fogvájókat, pálcikák gyanánt.
5. Gyümölcsfagyi
Hasonlóan a jégrémhez, és a csokis bonbonok elkészítéséhez, ez is egy könnyen elkészíthető desszert, melyet ráadásul könnyebben lehet adagolni, mint bolti dobozos társaikat.
Nem kell mást tennünk, csak turmixoljuk össze az általunk választott gyümölcsöket, majd a péppel töltsük fel a rekeszeket.
Igazán tökéletes édesség egy nyári kerti partin, vagy akár akkor, amikor éppen egy könnyű, ízletes finomságra vágyunk.
6. Forrócsoki boton
Előző cikkünkben már olvashattunk arról, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy kávénkat, üdítőnket a jégkockák a hűtés mellett felvizezzék. Hasonlóképpen, csak éppen fordítva működik a forrócsokis megoldás, ráadásul ezzel a technikával akár ajándékként is felbukkanhatunk télen, vagy amikor forrócsokis hangulatban vagyunk.
Csak tegyük a keveréket a jégkocka- tartók rekeszeibe, állítsunk bele pálcikát, és hagyjuk megszilárdulni. A tetejére tehetünk egy kevés mályvacukrot is.
Forró tejbe mártva percek alatt kész a forró csokink, mályvacukorral; becsomagolva pedig kitűnő ajándék lehet.
7. Töltött bonbon
Ha szeretjük az olyan, karamellával, vagy más egyéb folyékony töltelékkel megtöltött édességeket, amelyeket szinte csak boltokban, cukrászdákban kapni, de semmi kedvünk ahhoz, hogy vagyonokat költsünk rájuk, fogjuk a jól ismert jégkocka- tartókat, és öntsük bele olvasztott csokit.
Persze, az eddigiekkel ellentétben, nem tele kell önteni a rekeszt, hanem éppen csak annyira, hogy a falakon egy vékonyabb réteg csoki legyen. Ha ez a réteg megszáradt, tegyük bele az áhított tölteléket, és a tetejét (a végső desszert értelmében az alját) szintén töltsük fel csokikrémmel. Minden mozzanat után tegyük 20-30 percre a fagyasztóba, hogy a későbbiekben megóvjuk a szivárgástól, nem kívánt törésektől, majd ha kész, tálaljuk.
8. Kakaó
Hasonlóképpen, mint a bor, kávé, és a fentebb található forrócsokis ötletek, úgy ez a praktika is azon alapul, hogy üdítőnk úgy lehessen hideg, hogy közben nem vizesíti fel az italt, élvezhetetlenné téve ezzel a fogyasztást.
Tegyünk egy adag, tetszőleges mennyiségű kakaót a tejbe, keverjük el a lehető legcsomómentesebben, majd adagoljuk bele a rekeszekbe és irány a fagyasztó. A kész kockákat beletehetjük egyszerűen tejbe, de vállalkozó szelleműek kipróbálhatják kávéval, vagy más édes italokkal is.
9. Mini sajttorta falatok
A technika ugyanaz, mint a töltött bonbonoknál: képezzünk vékony réteg csokit a rekesz falánál, és töltsük bele a tölteléket. Epres habkrém mascarpone sajttal, piskóta vaníliás töltelékkel- órákig sorolhatnánk a finomabbnál finomabb hozzávalókat. A lényeg, hogy miután megtöltöttük a rekeszeket kedvenc édességeinkkel, ne felejtsük el a teteje-alja csokiréteget.
Pihentessük az elkészült sütit a fagyasztóban néhány órán át, majd szolgáljuk fel, amikor szükséges.
10. Sütitészta- tartósítás
Ha gyorsfagyasztott süteménytésztát vásárolnánk, azt bizony megérezheti a pénztárcánk, ám ha saját magunk gyúrunk össze egy adagot, majd lefagyasztjuk azt, könnyebben kijöhetünk pénzügyileg.
A jégkocka- tartó rekeszeinek köszönhetően tökéletesen adagolhatjuk, majd miután megfagyott, hűtőzsákban tárolhatjuk addig, amíg szükséges. Egyszerű, praktikus, és pénztárcabarát.
A következő részben 10 újabb kreatív felhasználási módot mutatunk majd be, és megismerkedhetünk olyan konyhai praktikákkal, amelyek megkönnyíthetik mindennapjainkat, ám mégis egy egyszerű jégkockatartó segítségét kell csak kérnünk hozzá!
Addig is:
Jó étvágyat kívánunk az édességekhez!