google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Egy baba érkezése bizony fel tudja borítani a leendő anyuka és apuka hétköznapjait. Amíg ő odabent van, kint lázas készülődés folyik, hogy amikor megszületik, ugyanolyan jól érezze magát idekint is. Ez számos kérdést felvet: hol legyen a babaszoba? Mekkora legyen? Mikor kellene elkezdeni készülődni? Mennyibe fog ez nekem kerülni?

 

A sok feladat közepette megnyugtató, ha a munkák jól vannak ütemezve, ha ugyanis a szülés előtti hétre koncentrálódik minden, az amúgy is sok gonddal jár egy amúgy is stresszes időszakban, így jobb szépen, egyenletesen elosztani.

Babaszoba stílusosan

 

A babaszoba elhelyezkedése

A szoba elhelyezkedésének kiválasztásánál jó, ha figyelembe vesszük, milyen messze van a szülők hálójától. Minél közelebb, annál jobb, ha többszintes házunk van, érdemes az azonos szinten szobát választani a babának.

A babaszoba mérete

Ha előre tervezünk, érdemes lehet egy közepes méretű szobát választani, ami óvodás, és iskolás korban is ideális teret nyújt a gyereknek. Ahogyan nő, egyre inkább nő a mozgás-és térigénye, így érdemes gondolkozni a bővítésen. Ha kisebb szobánk van csak, akkor se aggódjunk, hiszen a későbbiekben is van lehetőség rá, hogy kibővítsük a szobát!

A fal

Miután kiválasztottuk a szobáját, jöhet a fal!

A munkálatokat a mennyezettel érdemes kezdeni, a lecsöppenés, és a lecsapódó festék miatt. többféle színt is választhatunk: lehet a fallal megegyező vagy attól eltérő is, és igény szerint kerülhet rá dekoráció, falmatrica, ahogyan az ízlésünk diktálja.

Babaszoba stílusosan

A fehér fal előnyös abból a szempontból, hogy világos teret ad, könnyen javítható, tisztítható a falfelület, viszonylag olcsó még jobb minőségű festék használata esetén is, és sokféle stílus illik hozzá. Akár “házilag” is elkészül egy hétvége alatt, ha nem kell különösebben javítani a felületeket.

Babaszoba stílusosan

A színes fal már önmagában is karaktert ad a szobának, viszont több odafigyelést igényel a bútorokkal, berendezési tárgyakkal és a játékokkal. Itt fontos, hogy meglegyen köztük a kellő harmónia, így érdemes előre kigondolni, milyen bútort is szeretnénk, és ehhez válasszuk ki a fal színét. Arra is érdemes előre gondolni, hogy a színezett fal többletmunkát és -költséget vonhat maga után, mert a szép végeredmény érdekében szükséges lesz a felület megfelelő előkészítésére (glettelés, csiszolás, alapozás) és jó, ha a kiválasztott szín két rétegben kerül fel.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Babaszoba stílusosan

Ezekhez a munkákhoz egyébként érdemes szakember segítségét igénybe venni. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az esetleges későbbi “helyi” javítás elvégzése nehezebb egy kicsit színes falnál, mivel ugyanolyan színkód esetén is lehet “árnyalatnyi” eltérés a régi és az új festés között (fakulás, porosodás miatt). Ilyenkor érdemes a javítandó falfelületet teljesen újrafesteni.

A fal színének eldöntésénél könnyebbséget jelent, ha már a munkák megkezdése előtt lehet tudni, hogy a baba kisfiú vagy kislány lesz, különösen akkor, ha dominánsabb színű babaszobát tervezünk. Egyre inkább nagyobb trend, hogy a szülők visszafogottabb színű, pasztell és úgynevezett monokróm árnyalatú babaszobákat választanak. Ezek bútorozása ugyanis könnyebb feladatot jelent.

A falakra kerülhet tapéta is, akár a teljes felületre, vagy csak dekorációs céllal, bizonyos részekre. A texturált tapéták, mint például a fűrészporos vagy az üvegszálas, az egész felületet anyagszerűvé teszik, többször átfesthetők, jól bírják a színezést. A dekortapéták kisebb falfelületen használva gyorsan stílust, és karaktert adnak a szobának.

Babaszoba stílusosan

A padló

A padlókat is jó “átbeszélni”, mivel anyaguktól függően különböző teendők adódhatnak velük kapcsolatban. Ha a padlóburkolat kerámialap, akkor a takarításon (és a fúgatisztításon) kívül azzal szinte más teendő nincs is.

Arra is érdemes gondolni, hogy a babánk később járni fog, játszani, és rumlit csinálni, ehhez pedig jó, ha beszerzünk egy hatalmas szőnyeget, amin kiélheti magát.

Babaszoba stílusosan

Régi hajópadló és parketta esetén felmerülhet a felcsiszolás, újralakkozás, vagyis a “felújítás” kérdése, de az is lehet, hogy egy egyszerű fényezéssel is formába hozhatjuk.

Ha padlószőnyeges helyiségbe kerül majd a baba, de nem tervezzük a szőnyegcserét, akkor egy alapos, takarítógépes tisztítás, és fertőtlenítés javasolt, így kiszűrjük a poratkákat és egyéb allergén tényezőket. Amennyiben új padlószőnyeget vásárlunk, érdemes jó minőségű, könnyen takarítható, tisztítható márkájút választani.

Mennyibe fog kerülni?

Az árat sok minden befolyásolja, különöseb a falfesték, és a bútorok minősége. A fehér fal, és az ehhez passzoló bútorok relatíve olcsóbban beszerezhetők, míg a színesebb fal, és a dekoráció már kicsit többe kerül. Jó, ha megállapítunk magunknak már az elején egy költségkeretet, amihez tartsuk is magunkat, különben nagyon elszaladhat velünk a ló.

A lényeg igazából az, hogy mind a fal, mind a padló és a mennyezet harmonikus összképet mutasson a berendezési tárgyakkal.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0