Ha tetszik, ha nem, a só bizony mindennapjaink szerves része. Akár ,,látható” formában fogyasztjuk (például: sült krumpli, chips, sós perec, és más egyéb ropogtatni valók), akár különböző ételek alapanyagaként, ha túlzásba visszük, az bizony árthat az egészségünknek.
Megpróbálhatjuk ugyan, hogy egyszerűen elhagyjuk a fűszerezésnél a sót, vagy éppen igyekszünk minél kevesebb rágcsát fogyasztani, ám mivel korábban már hozzászoktunk a különböző ételek sósságához, így kín-szenvedés lehet az egész folyamat.
Azonban kitűnő módszerek léteznek, amelyekkel könnyedén elhagyhatjuk, illetve kiválthatjuk a sót az étrendünkből, méghozzá úgy, hogy szinte észre sem fogjuk venni a különbséget a sós és a sótlan ételek között!
Mi a só?
A konyhasó (vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után nátrium-klorid, melynek képlete: NaCl) az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés, a köznyelvben egyszerűen csak só.
A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk.
Mit okozhat hiánya?
- szédülést;
- izomgyengeséget;
- görcsöket;
- kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet.
Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott.
Mik azok a hozzávalók, melyekkel kiválthatjuk a só használatát?
1. Ciromlé
Húsokhoz, de akár tojáshoz is tökéletes választás. Csak csepegtessünk rá néhány cseppet a különböző ételekhez. Használhatunk más citrusféléket is- narancsot, grapefruitot, mandarint-, kísérletezzünk bátran.
Nem csak a sót helyettesítettük ezzel a módszerrel, hanem számos más pozitív egészségre gyakorolt hatást is kaptunk.
2. Fahéj
A legtöbben a fahéjat édes ételekhez, sütemények ízesítésére használják, éppen ezért, csak nagyon keveseknek jut eszébe, hogy a sót helyettesítsék vele. Azonban a fahéj nem véletlenül tartozik a fűszernövények családjába: csípős, erőteljes, intenzív ízével nem csak az ázsiai konyha ékköveit lehet vele (még jobban) megbolondítani; igazi magyar ételekhez is kitűnően társítható.
3. Gyömbér
Egyszerre édes és csípős. Tökéletes a különféle húsokhoz, halhoz, csirkéhez, marhához, sertéshez egyaránt felhasználható. Akár teljes egészében kiválthatjuk és eltüntethetjük segítségével a sót. Még intenzívebb ízhatásért adjunk a ,,recepthez” fokhagymát is! A végeredmény így is, úgy is meglepően finom!
4. Rozmaring
A rozmaring eleinte népi orvosságként szolgálta a nagyérdeműt. Nem csoda, hiszen számos pozitív hatással rendelkezik: főként a gyomorsav pH-jának szinten tartására szokták alkalmazni. Erős, fás íze miatt a tészta ételekhez ajánlott, ám húsokhoz is nagyszerűen illik. Friss szárait hetekig eltartósíthatjuk a hűtőszekrényben. Fokhagyma hozzáadásával hasonló végeredményt érhetünk el, mint a gyömbér esetében.
Kapcsolódó
Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.