Nyakunkon a farsang, és a télbúcsúztató szokások, hagyományok időszaka is. Ahány vidék, annyi szokás- ez a kiszézésre éppúgy igaz, mint megannyi más népszokásra. A rongyokba öltöztetett szalmabáb elkészítése igazi családi program, nagyszerű szórakozás.
Bizonyára mindenhol akad egy-két rongyos pulóver, régi szoknya, egyéb kidobásra ítélt ruhadarab. Már csak pár maroknyi szalmát kell beszereznünk és egy napsütéses délelőtt elkészíthetjük saját kiszebábunkat. Jó alkalom ez arra, hogy a gyerekeknek régi népszokásokról, jeles napokról meséljünk. Végezetül télűző céllal felállíthatjuk a kertben a figurát. Hogy igazán könnyű legyen a dolgunk, részletes leírással segítjük az elkészítését.
Mi a kiszézés?
Eredetileg a virágvasárnaphoz kötődik a kiszehajtás- a böjt, a betegségek elűzésének- hagyománya. Palócföldön a fiatal lányok szalmából bábot készítettek, menyecskeruhába öltöztették, és énekelve vitték végig a falun. Végül levetkőztették és vízbe vetették, vagy elégették, hiszen a kisze magát a böjtöt szimbolizálta.
A korai (március idusára, vagyis még a csillagászati tél idejére eső) húsvétok miatt vált a farsangzáró, téltemető szokássá is a kiszézés. Éppen ezért sok vidéken inkább a földistennő téli alakját, egy öregasszonyt mintázott a kiszebáb, aki tavasszal megújult és visszanyerte ifjúságát.
Alapanyagok
- fél zsák szalma;
- 1 hosszabb és egy rövidebb seprűnyél vagy léc;
- használt női ruhák- zokni, kendő, törlőruha, blúz, szoknya, póló.
Egyéb kellékek
- 2 db gomb;
- kis piros filcdarab;
- tű, cérna, olló.
Elkészítés:
1. A két seprűnyelet keresztben kötözzük egymáshoz ( a hosszabb a gerince, a rövidebb a karja). A hosszabb rúd végéhez fogjunk kétmaréknyi szalmát, és tekerjük körbe szorosan spárgával – ez lesz a fej. Körkörösen kötözzük, míg szép kerek lesz a szalmagömb. Húzzunk rá egy pólót (ha lehet, testszínűt), aminek nyakkivágását igazítsuk a fejbábura (ezt majd a kendő eltakarja), és kössük el a nyakánál.
2. A testet és a karokat is a fejhez hasonlóan alakítsuk ki szalmából. Araszonként fogjunk egy-egy maroknyi szalmát a seprűnyélhez, és tekerjük be szorosan a spárgával. Mikor már ,,emberes” méretűvé hizlaltuk, öltöztessük fel a bábut: húzzuk rá a blúzt, szoknyát, adjuk rá a kötényt (jó egy törlőruha is), és a derekát szorosan kössük el.
3. Varrjuk fel a szemeket (két gomb), vágjuk ki a szájat filcből, és öltögessük az arcra. Egy színes zoknit tömjünk ki szalmával (ez lesz az orra), kössük el középen, a felesleget vágjuk le, majd hajtsuk a csomót a zokni alá és bújtatott öltésekkel varrjuk a helyére. Varrás közben még igazíthatunk a formáján, hogy tetszetősebb orrot kapjunk.
Ráadás ötlet
Szalma helyett használhatunk a kitöméshez csomóban összefogott nejlonzacskókat vagy újságpapírt is. Kissé összegyűrve, több rétegben kötözzük a rudakra. Ha szükséges, utólag is tömhetünk még papírt a túl bő ruhadarabok alá.
A Farsangról, azt azt övező szokásokról, hagyományokról, jelmez- készítésről az alábbi címekre kattintva találsz információt:
Állati maskarák, farsangi jelmezek, 1. rész- Medúza
Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész- Méhecske
Állati maskarák, farsangi jelmezek, 3. rész- Denevér
A tél elkergetése- így csináljuk!
Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.