A sajt minden étkezésünk része lehet- szeletelhetjük, reszelhetjük, süthetjük, kenhetjük. A sajtpultok kínálata igazán gazdag, mégis, ha új ízekre vágyunk, magunk is belefoghatunk a sajtkészítésben. A receptek könnyen elkészíthetőek, s csak arra kell ügyelnünk, hogy alapanyagnak piacokon megvásárolható házi tejterméket használjunk,

 

Ízes sajtféleségek házi tejből, túróból, számtalan variációban, sokféle fűszerrel

Kézműves sajt- házilag

Sajtot nem csak tejből, de tejszínből, íróból, túróból és joghurtból is lehet készíteni. A sajtféleségek számát csak becsülni tudjuk. Egyes szakemberek közel négyezer fajtát tartanak számon. Vannak ezek között tejből érlelt kemény, félkemény és lágy sajtok. Túróból a kalóriaszegényebb sajtok készülnek. A friss sajtokat nem érlelik, azonnali fogyasztásra szánják. A hazai kínálaton túl utazásaink során érdemes megismerkedni az arra a vidékre jellemző sajtféleségekkel is.

Kísérletező kedvűek kedvük szerint bővíthetik a sajtválasztékot. A következő receptek alapján készíthetünk akár saját ízlésünk szerint fűszerezett sajtokat! A három különböző típusú (érlelt, friss és lágy) sajt elkészítési leírását tekinthetjük kiindulási alapnak, és bátran kipróbálhatunk, egymással társíthatunk újabb és újabb fűszereket. Kalandozzunk a kézműves sajtok világában!

 

 

Friss sajt

Kézműves sajt- házilag

Ezt a sajtot rövid idő alatt el lehet készíteni, de utána érdemes hosszabb ideig érlelni, hogy íze karakteresebb, zamatosabb legyen. Egy liter tejbe morzsoljunk bele egy fél kilogramm túrót, forraljuk fel, és folyamatosan keverjük addig, amíg a tejtől el nem válik a savó, és a túró nyúlóssá nem válik. Öntsük a masszát tésztaszűrőbe, csepegtessük le a levét, és a visszamaradt masszát dolgozzuk össze 1 felvert tojással, 1 kávéskanál sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, és egy-két csipetnyi őrölt fehér borssal. Vastag fenekű, rozsdamentes vagy teflon bevonatú lábasban, takaréklángot, folyamatosan keverve melegítsük, míg sima, olvadt sajtot idéző anyaggá nem áll össze. Kóstoljuk meg, eléggé sós-e, sőt, ízesíthetjük fokhagymaporral vagy őrölt köménymaggal. Öntsük kivizezett formába, s ha kihűlt, hűtőszekrényben érlelhetjük.

 

Lágy sajtok fűszerekkel

Kézműves sajt- házilag

A kenhető, krémes állagú sajtokat elkészítésük után már rövid időn belül fogyaszthatjuk. Tejszínből kifejezetten kalóriadús lesz a sajt, de alapanyagként választhatunk tejfölt vagy joghurtot is- e két utóbbi kevésbé hizlaló. A tejszínes krémsajthoz 4 dl tejszínbe keverjünk 1-1 mokkáskanál sót és szőlőcukrot, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megsavanyodni. Kössük a masszát ritka szövésű vászonba, akasszuk fel a zsákocskát, és hagyjuk a levet kicsepegni. A visszamaradt, lágy krémet tegyük formába, és hűvös helyen érleljük néhány napig. A tejföllel a következőképpen járjunk el:  egy lábasban melegítsünk fel fél liternyit szobahőmérsékletűre, keverjük össze egy mokkáskanál sóval, és kössük vászonkendőbe. Hűvös helyre akasztva egy nap alatt kicsöpög belőle a savója. A krémsajtot ízesíthetjük őrölt köménymaggal, paprikával, borssal, vagy zöldfűszerekkel.

Kézműves sajt- házilag

 

 

Túrósajt

Kézműves sajt- házilag

Egy régi, Szatmárnémetiből származó recept szerint a túró érlelésével kezdődik ennek a sajtnak a készítése. A fél kilogramm túrót tegyük mázas cserépedénybe, és takarjuk le benedvesített, fehér vászonnal. A kis halmot takarjuk be sóval. Az elkövetkező napokban spricceljük vízzel a sót, hogy állandóan nedves legyen, de figyeljünk, nehogy túl sok víz érje, mert elsózhatjuk a túrót! Kétnaponta mossuk ki a kendőt, keverjük meg a túrót, és rakjunk új sóréteget a vászonra. Körülbelül egy hét múlva, mikor a túró sárgás színű lesz, tegyük vastag fenekű, rozsdamentes vagy teflon bevonatú lábasba. Lassú tűzön addig melegítsük, mígnem nyúlós, homogén masszává áll össze az érlelt túró. Ízlés szerint tehetünk bele még fűszersót, majd öntsük vízzel kiöblített formába. Mikor kihűlt, és keményre szilárdult, borítsuk ki a tálból. Karcsú szeletekre vágva fogyaszthatjuk.

Lágyabb sajtot kapunk, ha főzés közben vajat keverünk a masszához. Aki szereti, formába öntéskor rétegezheti a sajtot diógerezdekkel is. A friss zöldfűszerek közül az apróra vágott metélőhagyma, a zöldpetrezselyem, és a kapor a legjobb választás.

 

Jó étvágyat kívánunk!