Legyen szó műanyag vagy szilikon jégkocka- tartókról, ezek a konyhai eszközök könnyen beszerezhetőek, és olcsóak is. Mindemellett, nevével ellentétben nem csak jégkocka készítésére alkalmas; számos más kreatív módja van felhasználásának. Ezek közül mutatunk most be 10 tippet.
Ebben a részben nem rugaszkodunk el túlságosan az alapfunkciótól, de új köntösbe öltöztetjük ezt a kis eszközt, kiszélesítve ezzel a felhasználási javaslatokat.
Következzen a 10 kreatív felhasználás:
1. Friss gyümölcs lefagyasztása
Ha szeretjük a friss bogyós gyümölcsöket, de azt már kevésbé, amikor a fagyasztóban összeragadnak, a jégkocka- tartó tálca a megoldás. Egyszerűen tegyük az apró rekeszekbe a gyümölcsöket (áfonya, fekete-ribizli, málna, eper, stb.) majd töltsük fel vízzel. A víz megvédi a gyümölcsöket a fagyási sérülésektől. Nagyszerű módszer arra, ha csak egy pár szem gyümölcsöt ennénk, de akár ízesítőként is használhatjuk különböző üdítőkbe.
2. Citromlé
Ha van a háztartásban felesleges citrom, lime, facsarjuk bele a levet a rekeszekbe, és fagyasszuk le. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet. A fagyott citromlevet felhasználhatjuk teába, limonádéba vagy más üdítőkbe. Amellett, hogy egy forró nyári napon igazán hűsítő lehet, a citrom/lime friss íze nagyszerű élményt nyújthat, ráadásul, az üdítőt nem fogja felvizezni=elrontani a jég olvadása közben.
3. Cukorszirup
Ha egyszerű cukorszirupot fagyasztunk le a rekeszekben, tökéletes édesítőt kaphatunk. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhetjük a különböző ízlésű emberek problémakörét: mindenki saját szájíze szerint ízesítheti italát. Édesen szeretjük a limonádét? Tegyünk a pohárba 3 kockát! Esetleg a citrom frissítő íze az, ami levesz a lábunkról? 1 kocka bőven elég! Szabadon kísérletezhetünk a tökéletes keverékért; mixeljük az előző tippet és ezt.
4. Jegeskávé
A jegeskávé egy nagyszerű dolog, ám nem csak cukrászdákban, kávézókban élvezhetjük: otthon is könnyedén elkészíthetjük! Nincs más dolgunk, csak beleönteni a rekeszekbe a kávét, és a többit a fagyasztóra bízni.
A fagyott kávét felönthetjük még több kávéval, vagy tejjel, a lényeg, hogy nem fogja felvizezni italunkat. miközben olvad, így a teljes ízt élvezhetjük egészen az utolsó cseppig.
5. Chai tea
A kávéhoz hasonlóan chai teát is készíthetünk fagyasztva. Készítsük el a natúr chai teát, és az eddigiekhez hasonlóan fagyasszuk le. Ha kész, tetszőleges mennyiségű jégkockát felhasználva öntsük fel tejjel, teával vagy más ínyünkre való itallal.
6. Bor- kocka
Akár maradék borról van szó, akár egy egész üvegről, amit direkt ilyen célra szereztünk be, mind lefagyaszthatjuk. Ezzel a technikával szintén megakadályozhatjuk a felvizesedést, de akár üdítővel keverve is kitűnő ízeket nyújt.
Az italok ízesítése, hűtése után térjünk át az egyszerű édességekre, apró nassolni valókra.
7. Zselégolyók
Ha ,,szabad kézzel” nem szeretünk apró zselégolyókat, zselékockákat készíteni, segítségül hívhatjuk a jégkocka- tartókat. Egyszerűen keverjük össze a zselatinport vízzel, majd adagoljuk bele a rekeszekbe és ízesítsük tetszés szerint, pl.: gyümölcsökkel.
Tekintve a zselatin tulajdonságait, ezt nem kell betennünk a fagyasztóba, csak meg kell várnunk, amíg a zselé megköt, és már fel is szolgálhatjuk az egyforma, egységes édességeket. Nagyszerű ,,partikaja” lehet, de akár egy állandó nasi is készülhet belőle.
8. Gumicukor- kockák
A gumicukor- kukac a gyerekek nagy kedvence lehet, ám ha önmagában nem elég ,,visszataszító” egy ijesztőbb témájú bulihoz vagy akár Halloween-re, farsangra, készítsünk belőlük egy fura édességet. Fagyasszunk le egy kevés üdítőt- bármilyet-, és mielőtt berakjuk a fagyasztóba hűlni, állítsuk bele a gumicukor- gilisztákat. Ha szükségesnek találjuk, tegyünk bele jégkrém-pálcikát is, hogy egy kevésbé maszatolós édességet kapjunk.
9. Mini előétel
Szilikon jégkocka- tartóban akár süthetünk is. A receptek és variációk határa a csillagos ég: bármilyen ételt elkészíthetünk mini formában. Előételként is felhasználhatjuk, ám amennyiben baráti társaságunkban/családunkban van olyan személy, aki esetleg gluténérzékeny, készíthetünk számára külön nassolni valót egy-egy összejövetel alkalmával, így ő sem marad ki a ,,buliból”. Persze, bárki fogyaszthatja érzékenységtől függetlenül, mivel ugyanolyan finom, mint bármely más étel.
10. Sushi
Minden sushi- imádó tudja, hogy kedvenc halételét igen nehéz házilag elkészíteni: nagy mértékű odafigyelésre, és kézügyességre van szükség, emellett néha még különleges hozzávalókra is szükség lehet. Ahhoz, hogy tökéletes alakú sushit készíthessünk, a jégkocka-tartó kiváló segítséget nyújt. Dobáljuk bele a rizst és a többi hozzávalót a rekeszekbe, majd egyszerűen szolgáljuk fel. Ne felejtsük el mellőle a wasabit sem!
Következő tematikus cikkünkben újabb 10 tippet mutatunk be a jégkocka- tartók felhasználásához, ám ezúttal áttérünk a desszertekre.
Más hétköznapi tárgyakat is többféle módon fel lehet használni. A következő címekre kattintva, kideríthetjük, mit és hogyan hasznosíthatunk:
10 meglepő felhasználási tipp- A …