google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A kert az a hely, ahol jó időben a legtöbb időnket töltjük. Ahelyett, hogy drága dekorációkkal díszítenénk, amik legtöbbször nem ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben túl sokáig, kísérletezzünk régi kerti szerszámokkal, vagy egyéb házi eszközökkel, hogy elképesztő házi készítésű kerti díszeket alkothassunk.

Még ha olyasvalamit találunk is, amire első látásra már semmi szükségünk, azt is feléleszthetjük különböző praktikákkal a kert virágai között.

 

1. Nem használt kerti szerszámok

Tartunk otthon olyan ásót, lapátot, metszőollót, amelyeket már nem tudunk használni? Újrahasznosíthatjuk egy kertkapus dekoráció részeként. Ám egy dologra vigyáznunk kell: hogy megvédjük az eszközöket- és ezzel együtt a kaput- a további rozsdásodás ellen, alapozzuk le védőlakkal, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárási viszonyoknak.

Nem használt kerti szerszámok - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

Ezek az eszközök egy egyszerű kampón lógatva igazi rusztikus stílusú dekorációt eredményeznek. Egy fehérre festett fal nagyszerűen kiemeli ezeket a tárgyakat.

Nem használt kerti szerszámok - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

2. Mini szökőkút

Egy fém öntözőkanna semmi perc alatt mini szökőkúttá változhat a kezünk alatt. Ehhez szükségünk lesz egy elektromos pumpára, ami általában a kerti tóban helyezkedik el. (Így készíthetünk kerti tavat.) A víz végigmegy a pumpa csövén, egészen a kannáig. Ott a kanna fején át a víz szökőkúti hangulatot árasztva cseppekre bomlik. Ahhoz, hogy ki- és bekapcsoljuk a rendszer, érdemes távirányítót használni, Télen távolítsuk el a pumpát, szárítsuk ki és száraz helyen tároljuk tavaszig, elkerülve a fagyást.

Mini szökőkút - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

3. Mozaik szerpentin

Mozaik szerpentin - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

A régi vagy épp törött kerámiatálakat számos módon fel lehet használni újra. Ha még nem törött, törjük össze és a darabokat használjuk kerek betonelemek díszítéséhez. Hogy ezt veszélytelenül vihessük véghez, tegyük egy nem túl magas dobozba, terítsünk rá egy konyharuhát, és essünk neki kalapáccsal. Ha így zúzzuk össze az edényt, megóvjuk magunkat a szilánkoktól és azok szóródásától. Ne törjük túl apróra. Ehhez a projekthez használhatunk készen vett, formára vágott betonlapokat, de magunk is elkészíthetjük egy öntőforma és beton segítségével. A betonlapoknak legalább 4 centiméter vastagnak kell lenniük, máskülönben könnyen törnek. Rendezzük el rajta a korábban összetört tányér elemeit tetszésünk szerint, kombináljunk különböző színeket.

Mozaik szerpentin - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

4. Élő- faldísz

A kövirózsa (sempervivum tectorum) egy kisigényű növény, amely akár egy függőleges felületen is ki tud nőni minden gond nélkül. Vegyünk egy képkeretet és távolítsuk el belőle az üveget. Majd készítsünk a keretbe dróthálót és egy tűzőgéppel rögzítsük azt. Majd erősítsük meg a keretet egy fadobozzal és rögzítsük szögekkel vagy faragasztóval. Töltsük fel a dobozt földdel, és nyomkodjuk le. Használjunk evőpálcikát ahhoz, hogy óvatosan a helyére illesszük a növényünket. Akasszuk fel a mesterművet egy napos falrészre, és szórófejes tartály segítségével locsoljuk.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Élő faldísz - 7+1 tipp a kert díszítéséhezÉlő faldísz - 7+1 tipp a kert díszítéséhezÉlő faldísz - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

5. Dekoratív virágágyás- szélek

Élő faldísz - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

Betonnal és üvegek talpával szokatlan széleket készíthetünk virágágyásunknak. Üveget vágni könnyedén egy szállal és tűzzel lehet. Vegyünk kézhez egy vastagabb fonal vagy pamut húrt és mártsuk égést segítő anyagba (alkoholba vagy acetonba). Tekerjük körbe az üveg azon részét a szállal, amit le akarunk vágni. Gyújtsuk meg az anyagot és lassan forgassuk az üveget, hogy a szál átégesse az egészet. Várjunk, amíg kialszik a tűz, és állítsuk bele az üveget jéghideg vízbe. Az üveg könnyedén letörik a megfelelő helyen. Fontos: tegyük mindezt víz alatt, hogy a szilánkok ne repüljenek szerte-szét. Csiszolópapírral dörzsöljük le az éles széleket.

Élő faldísz - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

6. Hordozható virágágyás

Hordozható virágágyás - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

A nagy virágcserepek igen drágák lehetnek. A talicska jó alternatíva lehet egy hasonló végeredményhez. Készítsünk egy lefolyót a talicska aljába, rakjunk rá egy réteg kavicsot, fakérget, majd öntsünk virágföldet az edénybe és ültessük bele a kívánt virágokat. A mini virágágyás egyik helyről a másikra mozgatható, ha szükséges. Tökéletes megoldás olyan egynyári növényeknek, amiket a téli hónapok alatt melegebb helyre kell szállítani.

Hordozható virágágyás - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

7. Rozoga falétra

Annak ellenére, hogy a régi falétrákat már egyre inkább felváltotta az alumínium- létra, ez nem jelenti azt, hogy nekünk is meg kell tőlük azonnal szabadulnunk. A jó öreg fa-segéd kitűnő segítség lehet a kúszónövények számára. Ha egy magas fának döntjük, a kis ,,hegymászónk” hamarosan birtokba veszi azt virágokkal.

Rozoga falétra - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

Ha több falétránk is van, építsünk pergolát vagy egy fedett ösvényt belőlük. Fontos, hogy ha ezt a felhasználási módot választjuk, próbáljuk elkerülni a korhadt létrákat, mivel az olyan kúszónövények, mint a rózsa vagy a lilaakác nem éppen könnyűek.

Rozoga falétra - 7+1 tipp a kert díszítéséhezRozoga falétra - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

7+1. Kuka- dekor

Ha nincs olyan hely, ahová el tudjuk rejteni a nagy fekete vagy zöld kültéri kukáinkat, csak tegyük tisztességesebb külsejűvé virágmatricákkal. Napraforgó, borostyán, százszorszép vagy levendula- a választás tőlünk függ. Hogy megakadályozzuk, hogy a matricák lekopjanak vagy leessenek, lakkozzuk le őket.

Kuka- dekor - 7+1 tipp a kert díszítéséhez

 

Ha mindezek elkészítése után megjött a kedvünk a kert további dekorálásához, készítsünk hangulatos, üveg mécsestartót.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0